"Ki Isten?" I.-II.

2014.01.20. 15:04

Ez a rövidke kérdés nem hagyja nyugodni az emberiséget évezredek óta.

Keresik, kutatják, de biztos választ még senki nem tudott adni.

Elnevezik, tulajdonságokkal ruházzák fel és megszámlálhatatlan formában imádják.

A különböző vallások képviselői úgy gondolják, hogy az ő formációjuk, elképzelésük, istenképük az igaz. Egy biztos, hogy egy intelligens, korlátlan energia birtokosa az, akit keresnek, de nem találják. Ebben a létsíkban nem lehet száz százalékos bizonyossággal bizonyítani az eredetét, a formáját, kiterjedését stb. A nem látható dolgok közvetlen bizonyítása lehetetlen. Csak közvetett bizonyítás lehetséges, mint pl. az elektromos áram, a gravitáció, a gondolat és még sorolhatnánk.

Senki sem jelentheti ki teljes bizonyossággal, hogy megtalálta az Istent. Még JT. sem, hiába hivatkoznak Jehovára a bibliai Istenre. Nem biztosabb és bizonyítottabb az ő hitük, vallásuk, egyházuk a többi Istent kereső, emberi, vallásos csoportosulással szemben. Ebből a megközelítésből, egyedüli igaz Istenről nem beszélhetünk csak egy 'Igazságról', ami bizonyíthatja, hogy ennek a hatalmas energiahalmaznak (világegyetemnek) az eredője hol található és hogyan bizonyítható maradéktalanul. 

Folytatás... "Ki Isten?" II.                                                                                         2014.02.16. 16:10

Úgy éreztem, hogy ki kell egészítenem egy-két gondolat erejéig, a "Ki Isten?" I. írásomat. Persze nem magyarázkodásnak szánom 'freemake' véleményére, de ellentétben vele, ésszerű párbeszédre törekszem.

Ezek a bekezdések nem feltétlenül az én véleményemet tükrözik Istenről, csupán általánosságban fogalmaztam meg néhány állítást az emberek Istenről alkotott nézeteit illetően. Gondolatébresztő témának szántam. Néhány további adalék az emberek istenkeresésére.

Szögyal Rimpocse, tibeti buddhista szerzetes mester, a következőt fogalmazza meg Istenről:

"A szentek és misztikusok a történelem során felismerésüket különféle nevekkel ruházták fel, különféle képet, magyarázatot kötöttek hozzá, de amit mindannyian alapvetően érzékeltek, az a tudat lényegi természete. A keresztények és a zsidók Isten-nek nevezik, a hinduk Sívá-nak, Brahman-nak és Visnu-nak. A szúfi misztikusok rejtett lényegnek, a buddhisták buddha-természet-nek hívják. Minden vallás lényege az a mélységes meggyőződés, hogy létezik egy alapigazság, s hogy az élet szent lehetőség ennek kibontakoztatására, megértésére."

Más felvilágosult emberek a vallásokon túli igazságot keresik. Akik felébrednek a vallási ellentétekből rájönnek, hogy a hit nem függ egyházak, egyházi vezetők, vallási csoportosulások Istenről alkotott tantételeitől. Csak a szabad akaratból fakadó hit az, ami megadhatja a válasz arra a kérdésre, hogy ki az Isten.

A tudomány jeles képviselői legtöbbször megállnak az "anyagi" szint vizsgálatánál, és a racionális megközelítés korlátainál. Csupán az elmével felfogható területen "kirándulnak", az azon túli vidéket pedig meghagyják másoknak. Nem így a világhírű magyar agykutató, Freund Tamás professzor. 

Az "Istenadta" című kiváló könyvben, különböző emberekkel beszélgetnek a szerzők tehetségről, felelősségről, Istenről és az ezekkel kapcsolatos élményekről, gondolatokról és tapasztalatokról. Dr. Freund Tamás professzor urat is megkérdezték ez ügyben. Megdöbbentő amikor a materiális világ kutatói, a racionalitás emberei mégiscsak eljutnak az anyagon túli, sokkal "finomabb szintű" dimenziók világába is, és a sejtek, idegpályák és egyéb biológiai dolgok mellett, Istenről kezdenek el beszélni. Itt olvashatsz a vele készült beszélgetésből néhány gondolatot:

"Akármennyire komplex terméke az agy az anyagi világnak, nem gondolom, hogy képes kitermelni egy olyan nem anyagi entitást - nevezzük elmének, éntudatnak, szabad akaratnak, léleknek, de leginkább ezek együttesének - amely irányítóként hat vissza az őt létrehozó idegsejtek hálózatára. Inkább azt tudom elképzelni, hogy, mint az anyag 'evolúciójának' csúcsa, az emberi agy vált alkalmassá, hogy rajta keresztül a teremtő eredetű lélek meg tudjon nyilvánulni az anyagi világ és ami fontosabb, a többi lélek számára.

Azt gondolom, hogy az agyunk nem kitermeli, hanem befogadja az egyébként tér-idő dimenziókon kívül létező lelkünket. Az ateisták hite még nagyobb, mint az enyém, mert ők el tudják hinni, hogy az öntudatára ébredt emberi agy az ősrobbanással önmagából, önmagától és önmagáért keletkezett anyagi világ fejlődésének terméke lenne. Én ezt nem tudom elhinni, természettudományos bizonyítékaink pedig egyik álláspontra sincsenek.

Én abban hiszek, hogy volt egy teremtő lélek, akinek valamiért eszébe jutott, hogy anyagi világra volna szükség. Ahogy a Biblia írja, kezdetben volt az Ige. A teremtő szándék. A fizikai állandókat úgy állította be, hogy hozzánk hasonló lények jöjjenek létre. A kémiai, majd biológiai evolúciós szabályai, úgy mint a természetes szelekció, nem mások, mint a teremtés eszközei. Nincs abban semmi különleges, ha egy tudós istenhívő. Inkább abban látom a különlegességet, ha egy tudós ateista. Olyan hiedelemrendszerben kell élnie, aminek én nem látom az értelmét. A legnagyobb rejtély a gondolkodó, szabad akarattal rendelkező ember keletkezésének az értelme, a lelkünk eredete, küldetése és sorsa. Ezek olyan kérdések, amelyekre a természettudomány sohasem fog választ adni. Ha pedig a hitünk más kérdésekkel foglalkozik, mint a tudomány, akkor miért ne lehetne a kettő összeegyeztethető, egymást kiegészítő?"

Tehát az ember spirituális és tudományos szinten is keresi a válaszokat, az élet kezdetére és céljára. Legfőképpen arra, hogy meg tudja fogalmazni a választ arra a kérdésre, hogy "Ki Isten?".

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr155772145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f i n i t o (törölt) 2014.02.09. 20:38:56

Érdemes elolvasni az isten evolúciója c. könyvet. Kijózanító, hogy az istenkép hogy változott az elmúlt évezredekben. Az ember megteremtette az istent a saját maga képére, hasonlatosságára. :)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.02.09. 23:31:19

@undercover: Egy ilyen gyönyörű arcot, mindig szívesen látok. Kösz, hogy betértél ide. :)

f i n i t o (törölt) 2014.02.10. 15:09:49

@Egonymus+: igazán nincs mit

remélem a többiek is tiszteletüket teszik majd itt

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.02.16. 16:54:52

freemake 2014.02.13. 07:04:38

@Egonymus+:

Te szoktad olvasni a saját írásaidat a saját blogodon?

"Ki Isten?

Ez a rövidke kérdés nem hagyja nyugodni az emberiséget évezredek óta. Keresik, kutatják, de biztos választ még senki nem tudott adni. Elnevezik, tulajdonságokkal ruházzák fel és megszámlálhatatlan formában imádják."

- Egy hívő ember ilyeneket nem írhat!
Vagy: Aki ilyeneket ír, az mire fel áll le vitázni egy hívővel? És most nem JT-ra gondoltam, hanem bárki hívőre.
Olyan sok bibliaolvasás után itt tartasz?
Az egyre nagyobb/mélyebb bibliaismerettel oda jutottál, hogy már azt sem tudod ki Isten?
Ha másból nem is, de ebből kéne látnod, hogy rossz úton jársz.

Én leírtam az utat(neked is).
Utoljára még egyszer leírom címszavakban, mert ki tudja... talán... majd egyszer... amíg még nem késő...
1. Végre rájössz, hogy van Isten.
- Evolúció és az, hogy a világegyetem csak úgy magától jött létre, marhaság. Nincs bizonyítva, sőt a tudomány fejlődése, egyre jobban kizárja(a tudósok nem akarnák annyira kizárni, de a tények megteszik helyettük!).
- Ufók... khm
2. Elkezded keresni.
Megnézed az összes vallás írott, vagy szóbeli tantételeit.
Csak elég megnézned a teremtésbeszámolójukat (a Biblián kívűl a többi, mese habbal), de ha ezt nem érzékeled, olvasd el, szerintük az istenük, hogyan jött létre...
3. Marad a Biblia.
Ki a Biblia Istene? Megnézed a keresztény felekezetek tanításait, aztán elolvasod a Bibliában, hogy tényleg úgy vannak ezek a dolgok. Pl:
Isten kizárólagos imádatot fogad el vagy más isteneket is imádhatunk mellette, helyette?
Jó-e az, ha olyan emberekkel vállalunk szellemi(!) közösséget, akik idegen isteneket imádnak?
Istent lehet faragott képek, szobrok segítségével imádni?
Isten azt várja, hogy templomokban imádd?
Elég, ha a pap tudja a frankót, neked elég csak hallgatni, a végén meg tejelni?
És így, szépen sorjában végig lehet menni az összes tantételen.

magnoliafa21 2014.02.19. 16:08:43

Örülök, hogy ezzel a témával külön is foglalkozol,mert az emberek - még a vallásosak is - ennél a kérdésnél már elakadnak és nem tudnak rá válaszolni. Vagy ténylegesen egy emberivé tett istenképet képzelnek el. Ha egységesen gondolkodnának erről a kérdésről, akkor nem lenne ennyi vallás. Nyilván az egyházaknak érdekükben áll, hogy ne legyen egységes a kép, így az ellentétek megmaradhatnak a különböző egyházak és vallási irányzatok között. Az is érdekes, hogy már a tudomány is bevallja, hogy kell lennie valamilyen intelligenciának a látható világon túl. Ha valaki megérti ezt a fajta isten "magyarázatot" az lesz igazán hívő, hiszen rájön, hogy minden mindennel összefügg és valóban nem mindegy, hogy az ember mit gondol, mond vagy tesz, hiszen minden energia és rezgés. Jó, hogy indítottál egy külön blogot, gratula, nagyon tetszik. :-)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.02.25. 11:47:21

@magnoliafa21: Köszi az észrevételeidet és a látogatást.
"...már a tudomány is bevallja, hogy kell lennie valamilyen intelligenciának a látható világon túl."
Laár András egy interjúban a vallásokon túli igazságról beszélt. Teljesen igaza van. Ha valaki hisz egy láthatatlan intelligenciában, az ugyanolyan istenhívő, mint bármelyik egyház híve.

leslie07 2014.08.03. 21:20:19

Ez a teremto Szellem az Isten nem hagyta az emberiséget sokat tépelodni létével és formájával kapcsolatban, hanem egyszeruen
úgy dontott, hogy meg, meg látogatja teremtményeit a foldon. Ott volt elso perctol az Édenben,ahol rendszeres látogatásokat tett, azaz , az ember láthatta, halhatta Teremto Istenét.

1. Mózes 3:8 És meghallák az Úr Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között.

Egyutt járt azokkal, akik Istenukké fogadták Ot, mint ahogyan az ember a barátjával szokott járni, kellni.

Alászállott valahányszol mondandója akadt barátaival a foldon.

meglátogatta, Ábrahámot otthonában,aki vendégul látta a Mindenható Istent, az Urat, majd elbeszélgetett vele sodoma és gomora lakóinak a sorsáról.

1. Mózes 18:
1 Megjelenék pedig ő néki az Úr a Mamré tölgyesében, és ő ül vala a sátor ajtajában, a hő napon.

22 És elfordulának onnan a férfiak, és menének Sodomába: Ábrahám pedig még az Úr előtt áll vala. 23 És hozzá járula Ábrahám és monda: Avagy elveszted-é az igazat is a gonosszal egybe? 24 Talán van ötven igaz abban a városban, avagy elveszted-é, és nem kedvezel-é a helynek az ötven igazért, akik abban vannak? 25 Távol legyen tőled, hogy ilyen dolgot cselekedjél, hogy megöld az igazat a gonosszal, és úgy járjon az igaz mint a gonosz: Távol legyen tőled! Avagy az egész föld bírája nem szolgáltatna-é igazságot? 26 És monda az Úr: Ha találok Sodomában a városon belől ötven igazat, mind az egész helynek megkegyelmezek azokért. 27 És felele Ábrahám, és monda: Immár merészkedtem szólani az én Uramnak, noha én por és hamu vagyok. 28 Ha az ötven igaznak talán öt híja lesz, elveszted-é az öt miatt az egész várost? És monda: Nem vesztem el, ha találok ott negyvenötöt. 29 És ismét szóla hozzá és monda: Hátha találtatnak ott negyvenen? És monda Ő: Nem teszem meg a negyvenért. 30 Mégis monda: Kérlek, ne haragudjék meg az én Uram ha szólok: Hátha találtatnak ott harmincan? És Ő felele: Nem teszem meg, ha találok ott harmincat. 31 És ő monda: Immár merészkedtem szólani az én Uramnak: Hátha találtatnak ott húszan? Felele: Nem vesztem el a húszért. 32 És monda: Ne haragudjék kérlek az én Uram ha szólok még ez egyszer: Hátha találtatnak ott tízen? És Ő monda: Nem vesztem el a tízért. 33 És elméne az Úr, minekutánna elvégezte Ábrahámmal való beszélgetését; Ábrahám pedig megtére az ő helyére.

Alászállott Jákóbhoz is, aki elso ízben, amikor megjelent vele még viaskodott is az Mindenhatóval.De miután házanépével egyutt eldobálta az idegen istenek bálványait, az Úr ismét alászállott hozzá, hogy szemtol szembe szóljon vele.

1. Mózes 35:
1 Monda pedig az Isten Jákóbnak: Kelj fel, eredj fel Béthelbe és telepedjél le ott; és csinálj ott oltárt amaz Istennek, ki megjelenék néked, mikor a te bátyád Ézsaú előtt futsz vala. 2 Akkor monda Jákób az ő házanépének, és mind azoknak, kik vele valának: Hányjátok el az idegen isteneket, kik köztetek vannak, és tisztítsátok meg magatokat, és változtassátok el öltözeteiteket. 3 És keljünk fel, és menjünk fel Béthelbe, hogy csináljak ott oltárt annak az Istennek, ki meghallgatott engem az én nyomorúságom napján, és velem volt az úton, amelyen jártam. 4 Átadák azért Jákóbnak mind az idegen isteneket, kik nálok valának, és füleikből a függőket, és elásá azokat Jákób a cserfa alatt, mely Sekhem mellett vala. 5 És elindulának. De Istennek rettentése vala a körűltök való városokon, és nem üldözék a Jákób fiait. 6 Eljuta azért Jákób Lúzba, mely Kanaán földén van, azaz Béthelbe, ő maga és az egész sokaság, mely ő vele vala. 7 És építe ott oltárt, és nevezé a helyet Él-Béthelnek, mivelhogy ott jelent meg néki az Isten, mikor az ő bátyja előtt fut vala. 8 És meghala Débora, a Rebeka dajkája, és eltemeték Béthelen alól egy cserfa alatt, és nevezék annak nevét Allon-Bákhutnak. 9 Az Isten pedig ismét megjelenék Jákóbnak, mikor ez jöve Mésopotámiából, és megáldá őt. 10 És monda néki az Isten: A te neved Jákób; de ne neveztessék többé a te neved Jákóbnak, hanem Izráel légyen neved. És nevezé nevét Izráelnek. 11 És monda néki az Isten: Én vagyok a mindenható Isten, nevekedjél és sokasodjál, nép és népek sokasága légyen te tőled; és királyok származzanak a te ágyékodból. 12 És a földet, melyet adtam Ábrahámnak és Izsáknak, néked adom azt, utánad pedig a te magodnak adom a földet. 13 És felméne ő tőle az Isten azon a helyen, ahol vele szólott vala. 14 Jákób pedig emlékoszlopot állíta azon a helyen, ahol szólott vele, kőoszlopot; és áldozék azon italáldozattal, és önte arra olajat. 15 És nevezé Jákób a hely nevét, ahol az Isten szólott vala ő vele, Béthelnek.

Amikor láthatóan megjelent a foldon csak kevesen fogadták Ot Istenukként.Amikor emberi testben jott, mint megváltó szintén kevesen fogadták be OT.

Inkább egy láthatatlan, nem létezo istent ajnároznak ma sokan, azok kozul is, akik keresztényeknek vallják magukat.A láthatóan megjeleno Istent a Mindenhatót pedig megvetik.

leslie07 2014.08.03. 21:27:22

@Egonymus+: Csakhogy láthatatlan inteligencia nem létezik. Még az Istenek Atyja is látható azoknak akik korulotte vannak.

János 5:
37 Aki elküldött engem, maga az Atya is bizonyságot tett rólam. Sem hangját nem hallottátok soha, sem ábrázatát nem láttátok. 38 Az ő ígéje sincs maradandóan bennetek: mert akit ő elküldött, ti annak nem hisztek. 39 Tudakozzátok az írásokat, mert azt hiszitek, hogy azokban van a ti örök életetek; és ezek azok, amelyek bizonyságot tesznek rólam; 40 És nem akartok hozzám jőni, hogy életetek legyen! 41 Dicsőséget emberektől nem nyerek. 42 De ismerlek benneteket, hogy az Istennek szeretete nincs meg bennetek

János 6:Valaki azért az Atyától hallott, és tanult, én hozzám jő. 46 Nem hogy az Atyát valaki látta, csak az, aki Istentől van, az látta az Atyát.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.08.05. 10:15:20

@leslie07: Nagyszerűen érvelsz az Isten Szavából! De!

Konkrét, Istenre vonatkozó bibliai versek elgondolkodtatóak lehetnek e témában.
I.János 4:12
Az Istent soha senki nem látta: Ha szeretjük egymást, az Isten bennünk marad, és az ő szeretete teljessé lett bennünk:
János 1:18
Az Istent soha senki nem látta; az egyszülött Fiú, aki az Atya kebelében van, az jelentette ki őt.

"...az ember láthatta, halhatta Teremtő Istenét."
Az Édenkertben (az én olvasatomban) csak Isten hangját halhatta az első emberpár.
(???)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.08.05. 10:22:41

@leslie07: "Csakhogy láthatatlan intelligencia nem létezik."
Ezt kifejthetnéd bővebben.

Az ember számára három dimenzió létezik itt a Földön. Az intelligenciát, mint olyat nem látjuk. Ha láthatatlan szellem személyek léteznek, akkor az ő intelligenciájuk sem látható. Nemde?

leslie07 2014.08.05. 11:49:18

Tedd fel magadnak a kérdést, hogy melyik Isten személyre utalhatott az Isten Krisztus, amikor kijelentette, hogy soha senki nem látta. Onmagára. Nem, hisz O szemtol szembe jelent meg Jákóbnak és mutatkozott be ,mint MIndenható Isten.

Egyértelmu, hogy a Mindenható Isten Krisztus, enm onmagára utalt, hanem az O azaz az istenek Atyjára, aki soha se szállott alá a foldre.Azaz, foldi emberek kozul senki se láthatta OT.

Ellenben ez nem jelenti azt, hogy láthatatlan, hisz az ÚR gyorsan elsozlatja ezt a feltevést ,amikor így folytatja:

János 6:46 Nem hogy az Atyát valaki látta, csak az, aki Istentől van, az látta az Atyát.

Teremtett, azaz érzéki világunkba két Isten Személyt kuldott el az Istenek Atyja, aki a Teremtett világon kivul lakozik.

1. A Mindenható Istent, akit Izrael fiai kozul sokan láttak is és hallottak is.

2. a Szentszellem Istent azaz a Mindenható Isten által Orcájának nevezett Istent, akit viszont hallottak.

Tehát ezek kozul egyik sem láthatatlan.

Ami pedig az Istenek Atyját illeti a fenti idézetbol egyértelmu az Úr Szavai által, hogy Ot a Istenek Atyját is látják, tehát nem láthatatlan, de csak azok, akik nála lakoznak.A foldi ember érzéki tesben soha semn jut el oda, csak az érzéki testtol megszabadulva, ha a szíve tiszta, a tiszta szívu ember a lélek, meglátja az Istent.

Máté 5: 8 Boldogok, akiknek szívök tiszta: mert ők az Istent meglátják

Ugyanígy látják Ot az angyalok, akik korulotte vannak.

Máté 18:10 Meglássátok, hogy eme kicsinyek közül egyet is meg ne utáljatok; mert mondom néktek, hogy az ő angyalaik a mennyekben mindenkor látják az én mennyei Atyám orcáját.

A kulonbozo hitetlenek által létrehozott vallásszervezetek hamis tanítói teljesen más képet kényszerítettek rá kovetoikre Istenrol, mint, amit a Szentírás kozvetit róla.

Ujra kell olvasnunk a Szentírást , hogy megismerjuk Istent és az igazságot, de immár dogmáktól hazugságoktól mentesen kell kutratni a Szentírást. Egészen másról szól, mint amit a sok álkeresztény és álzsidó bálványszervezet
eddig ráeroltetett a világra.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.08.05. 14:36:51

@leslie07: A háromság tekintetében nem tudunk megegyezni, mert én nem hiszek ebben a 'három az egyben' Istenben.

"Aktív JT, vagy volt Tanú vagy?"
Így ez a kérdésem okafogyott.

leslie07 2016.01.24. 23:51:02

@Egonymus+: Mi koze a háromságtannak a Szentírás kijelentéseihez?

A Szentírás szerint van Isten, akit láttak
és hallottak, sot párbeszédet folytatott
az emberekkel:

1. Mózes 3:8
És meghallák az Úr Isten szavát, aki hűvös alkonyatkor a kertben jár vala; és elrejtőzék az ember és az ő felesége az Úr Isten elől a kert fái között.
9
Szólítá ugyanis az Úr Isten az embert és monda néki: Hol vagy?
10
És monda: Szavadat hallám a kertben, és megfélemlém, mivelhogy mezítelen vagyok, és elrejtezém.

2. Mózes 24:9
Azután felméne Mózes és Áron, Nádáb és Abihu, és az Izráel vénei közül hetvenen;
10
És láták az Izráel Istenét, és annak lábai alatt valami zafir fényű tárgy vala, és olyan tiszta, mint maga az ég.
11
És Izráel fiainak e választottjaira nem bocsátá kezét: jóllehet látták az Istent, mindazáltal ettek és ittak is.

És van Isten, akit emberek nem láttak ugyan, de angyalok igen, sot az emberek is meglátják majd, tehát O sem láthatatlan Isten.

Errol szól a Szentírás Mózes konyveitol a Jelenésekk konyvével bezárólag.

Mi koze ennek a szentháromság tanhoz, meg a három az egybenhez?
süti beállítások módosítása