images.jpg

Elolvastam az Őrtorony (tanulmányozásra szánt kiadás) márciusi 15-i számának (május 19-25), "Figyeljünk oda az idős testvéreinkre!" című cikkét. 'A családtagok felelőssége' alcím alatti, 6-8-ig terjedő bekezdések elgondolkodtattak... Egy mondat a 8. bekezdésből: "Noha Pál a hívő családtagokról beszélt, akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez." Na, ez a mondat késztetett írásra.

JT szerint fontos gondolat, mivel a "Hogyan válaszolnál?" kérdésdoboz részét képezi. 'Milyen felelősséggel tartoznak a felnőtt gyermekek az idősödő szüleik iránt?'

A 6. bekezdésben Jézus cselekedete követendő példaként van megemlítve. "Ő maga, jó példával járt elöl. Amikor a kínoszlopon függött, és már a halálán volt, szeretett apostolára, Jánosra bízta az édesanyját, aki ekkor már valószínűleg özvegy volt." JT tanítása szerint Mária ekkor nem volt Jézus tanítványa. Vagyis úgymond világi szülőnek számított.

A 7. bekezdés egy alapelvet említ Pál apostol tollából. "Egyértelművé tette, hogy az idős özvegyekről elsősorban a hívő gyermekeknek, unokáknak és más rokonoknak kell gondot viselni."

A 8. bekezdés már említett mondata. "Noha Pál a hívő családtagokról beszélt, akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez."

Érdekes mondat. Ha akarom, akkor az úgynevezett világi szülőkre vonatkoztatható, mint Jézus és édesanyja esetében. Ha viszont azt állítom, hogy azok sem tartoznak a keresztény gyülekezethez, akiket kiközösítettek (vagy elkülönültek), így rájuk is vonatkozik, hogy 'akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket, ha azok nem tartoznak a keresztény gyülekezethez.

Egy kiközösített szülő nemhogy a tiszteletet nem kapja meg, de ha bajban van, nem is reménykedhet, hogy gyermekei a segítségére legyenek, mivel nem tarthatnak kapcsolatot vele. A szeretet a legnagyobb isteni parancsolat. De képzeljük csak el, hogy mondjuk a kiközösített szülő üzen a JT gyermekének, hogy beteg, bajban van és segítségre, ápolásra szorul, mert nincs más senki akire számíthat. Mit gondolsz? Mit tesz(nek) a gyermeke(i)? Szeretetteljesen körül veszi(k), ápolja(ák) és gondoskodik(nak) róla? Talán legjobb esetben is kórház vagy elfekvő? Melyik beteg, elesett, kiközösített szülő kérné vagy számítana a gyermeke(i) segítségére? Előbb segít a világi rokon vagy a szomszéd.

Egy szülő bármikor, gondolkodás nélkül az életét adná a gyermekéért. JT azt tanítják, hogy a világi felebarátokért, kiváltképpen a hittestvérekért, egy igaz keresztény az életét is köteles feláldozni. Mi a helyzet egy kiközösített szülő esetében? Se nem felebarát, se nem hittestvér. Csak egy kiközösített szülő. Akkor pusztuljon?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr466125368

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

f i n i t o (törölt) 2014.05.06. 13:43:38

ja, pusztuljon ... ha jtk a gyerekek, akkor is be szokták nyögni, hogy azért a szellemieket nem akarják elhanyagolni (persze ez csak kifogás sokszor, valójában nem kell még egy púp a hátukra), a szülő pedig kénytelen jó szellemben tudomásul venni, hogy bizony a szellemiek fontosak (de azért érzi, hogy jól lerázták, de nem tud mit tenni, mert a szellemiekre hivatkoztak)

a kiközösített szülő egy kívülálló dimenzióban van, sem nem világi, sem nem testvér ... rá más szabályok vonatkoznak ... elmebeteg, sátán csatlósa, ilyenek

és végül: igen, a hitetlen, gaz ateista, vagy épp a sátánimádó hamis keresztény több együttérzést mutat ilyenkor, mint a jt rokonság, tisztelet a kivételnek

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.07. 17:17:20

Ez szörnyű. Úgy csavargatják a szavakat, hogy az már vérlázító! Na, ezért nem olvasok már Őrtornyot egy jó ideje, mert csak -Anti bácsisosan- jól fel megy bennem a pumpa.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 09:55:27

@nicku: Igen, de én azért olvasom, hogy előre fel tudjam hívni az Őrtorony-tanulmányozók figyelmét, hogy a sorok között is olvassanak.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 09:56:48

@undercover: "ja, pusztuljon...", mivel rosszabb a hitetlennél. :(

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.08. 10:30:35

@Egonymus+: Értem. Én ezt egy darabig csináltam, de abba hagytam. Karalábénál írtam le éppen ma az Egy pillangó története című posztjánál miért is. Bemásolom: Ezzel én is egyet értek. Nem kell senkit se kihozni egy szektából, ha nem akar kijönni. Nem kell ébresztgetni se, ha alszik. Jehova Tanúi alszanak, mert a szervezet ringatja őket, hogy még egy kicsi, bírd ki és itt az új világ, de addig is tedd azt, amit mi mondunk neked. Ha valaki álmos és aludna, de te dudaszóval felébreszted, úgy is rád lesz mérges, mert ő még aludna. Szóval, nem sok értelmét látom én se azok ébresztgetésének, akik nem akarnak onnan kijönni. De akik kifelé kukucskálnak, azoknak segíteni kell.

Nekem az erről ez a véleményem, remélem azért nem haragszol.
:)

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 11:28:35

@nicku: Ugyan, kedves Nicku! Haragról szó sem lehet. :)
Megértem, hogy így vélekedsz. Talán az utolsó gondolatodat ragadnám meg.
"De akik kifelé kukucskálnak, azoknak segíteni kell."
Én így próbálok segíteni a kukucskálóknak. Leírom a gondolataimat arról a cikkről, vagy a cikknek kiemelt részeiről. Az olvasó meg azt kezd vele, amit akar.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.08. 12:39:16

@Egonymus+: Az már más. Ezt csinálom most én is. kharapisztisz.blogspot.com/
Akkor, bocsi, mert félre értettelek. :)

f i n i t o (törölt) 2014.05.08. 13:21:26

@Egonymus+: a szervezetnek semmi sem túl nagy ár, amíg te fizetsz

l.gabi 2014.05.08. 14:19:01

@nicku: Mit jelent az, hogy "Anti bácsisosan?"

l.gabi 2014.05.08. 14:24:01

Nekem egyébként ebben a cikkben (és amiket idéztél, ott különösen) a megfogalmazások nagyon furcsán hatnak.

Amit félkövérrel kiemeltél idézetet, ott is: "akkor sem szabad elhanyagolni a szülőket" - ilyet egy szövegben akkor írunk bele, ha ellenvetésként mondjuk. Mintha valaki így érezne a szüleivel szemben, hogy mivel világiak, akkor elhanyagolom őket. Szerintem senki sem érez így, ezért az "akkor sem" nem helytálló. Nagyon sok ilyennel találkoztam a cikkben és leírhatatlan mértékben zavar.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 14:35:05

@nicku: Ez a te blogod? Előbb is jó lett volna ajánlanod. Már a címek alapján is látom, hogy érdekes olvasnivalók lesznek. Kellenek az ilyen 'gondolkodó blogok'. Van, ahol csak 'szellemi pankráció' folyik. Sajnos.

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.08. 14:37:57

@l.gabi: Lehet rosszul írtam, a Besenyő Pista bácsiék Anti bácsijáról van szó.
www.youtube.com/watch?v=5SIBRqWCbuI&feature=player_detailpage

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 14:39:06

@nicku: @l.gabi: Lehet, hogy Besenyő Pista bácsisosan akarta írni(?). Én sem tudom, ki az Anti bácsi. :)

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.08. 14:40:15

@Egonymus+: Az enyém. Lehet ott is ki fog törni a pankráció. Van egy két olyan téma ami szerintem ki fogja váltani. Majd meglátjuk. :)

nicku · http://kharapisztisz.blog.hu/ 2014.05.08. 14:42:07

@Egonymus+: Az öreget hívják pedig Anti bácsinak.Csodálom, hogy nem tudjátok.

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.05.08. 14:50:09

@l.gabi: Gondolhatod, hogy a fordítói osztályon már milyen unalmas lehet a munka. Egysíkú cikkek, ugyanazok a témák, egyforma mondatok. A szavak jelentéstartalmát nem vizsgálják, hogy az pontosan adja-e vissza a mondanivaló értelmét.
Mondtam én már neked, hogy benned egy újságíró lakozik.
Nagyon szeretem az anyanyelvemet. Nem cserélném el. :)

l.gabi 2014.05.09. 23:28:53

@nicku: Így már tudom. Engem zavart, hogy az öregekből űz gúnyt, azért nem kapcsoltam egyből. Ha azt hallom "Anti bácsi", akkor egyből egy gyülekezeti valaki ugrik be és azt hittem őróla van szó :)

magnolia21 2014.05.22. 13:25:48

Kedves Egonymus+! A téma amiről írsz nagyon szomorú. Úgy gondolnám, hogy egy hívő ember, mivel gyakorolja a vallását sokkal segítőkészebb és emberbarátibb a világi embereknél. De ez egyáltalán nincs így. Nagyon szomorú, hogy jt egyház arra ösztönzi a még bent lévő tagokat, hogy minden kapcsolatot szakítsanak meg az elkülönült családtagokkal. Ezzel olyan mély sebeket okoznak, ami visszafordíthatatlan. Ezért ki vállalja a felelősséget? A gyermek szülei iránt érzett szeretet hova lesz olyankor, ha az érintett szülő nem akar jt lenni már? Vagy egy érzelmet is lehet észérvekkel befolyásolni? Hogy számol el magával az a gyermek, aki a nem jt szülőjét megtagadja és nem vesz róla tudomást? A Biblia ilyen félremagyarázása már romboló mindkét fél számára. A hideg logika nem fér össze az empátiával, türelemmel, szeretettel. Szerintem Jézus tanítása erről szól és semmi esetre sem arról, amit a jt állítanak. A cukormázas bevezető és csalogatónak tűnő jövőkép után vajon erről is beszélnek a házról házra történő prédikálás alkalmával??

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2014.06.05. 10:44:07

@magnolia21: Empatikus vagy. Jó lenne, ha egyre többen felismernék ennek az egészségkárosító következményeit.
A cukormázról csak annyit, hogy az a házaspár akik tanítottak, csak addig voltak kedvesek és közvetlenek, amíg érdekük fűződött hozzánk. A felső teokratikus félezerhez tartoztak. A megkeresztelkedés után szépen leépítették a kapcsolatot. Pár év és kizárólag csak a nyári kongresszusokon találkoztunk. 'Protokol szia, hogy vagytok', aztán évenként ugyanez. Képmutatás volt az egész, nem igaz testvéri szeretet.
süti beállítások módosítása