alazat.jpg

És mivelhogy a gonoszság megsokasodik, a szeretet sokakban meghidegül.” Máté 24:12

Másfél évtizede hangzott el egy nyilvános előadás, ahol az előadó ezt a jövendölést Jehova népére vonatkoztatta. Lehet, hogy az evangélista elsősorban Krisztus I. századi követőire gondolt, hogy óvja őket a ’a gonosz világi hatás befolyásától’. A XXI. században már nem kérdés, hogy hol tart a világ ’a gonoszság megsokasodásában’. A bibliavers alapján, ezen ok miatt hidegül meg a szeretet sokakban. Az „Isten szeretet” állítja az Írás. Ha valaki azt vallja, hogy Istent szereti, akkor a gonoszság növekedésének még szorosabb istenfélelmet kellene eredményeznie. Miért hidegül meg hát sokakban a szeretet?

Ehhez egy még fontosabb kérdést kell feltenni. Milyen tulajdonság kell ahhoz, hogy az ember megtalálja Istent? Az alázat. Alázat nélkül nincs se Isten, se hit, se szeretet. A Mikeás 6:8-ban Mi van feljegyezve, mit kíván Isten az emberektől? ”Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel”. Alázat kell önmagunk elfogadásához, az Istennek tetsző cselekedetekhez, az irgalmasság gyakorlásához és az embertársaink iránt kinyilvánított felebaráti szeretethez. Mert az egész törvény ez egy igében teljesedik be: „Szeresd felebarátodat, mint magadat!” (Galácia 5:14)

Tehát "...a l á z a t o s a n, egymást különbeknek tartván...". Hiába a Lukács 6:31. „És amint akarjátok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is akképpen cselekedjetek azokkal!” Alázat nélkül nem lehet alkalmazni az ún. ’aranyszabályt’! Az alázat hiánya minden viselkedési normát felülír.

Remélhetjük, hogy egy nap az emberek majd alázatos életszemlélettel ébrednek fel világszerte? Nem tudható, hogy az emberiséget mi ébreszthetné rá a helyes útra. Kb. kétezer éve lejegyzett megállapítás szerint, „Tudjuk, hogy Istentől vagyunk, és az egész világ a gonoszságban vesztegel.” Sajnos itt tartunk.

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr5413683088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása