lazar.jpg

Az emberek általában félnek a haláltól. Talán Jehova Tanúi azok, akik nem félnek az elmúlástól, mert hisznek a feltámadásban, vagy abban, hogy ’milliók élnek most, akiknek sohasem kell meghalniuk’. A többség azért az utóbbi lehetőséget választaná, még akkor is, ha tudja, hogy a halál és a feltámadás közötti időszak minden esetben, csak egy pillanat. Pont ez a pillanat keltette fel az érdeklődésemet.

A Biblia szerint mi történik a halál beálltával? A test elporlad, elvesznek a gondolatok, tervek, öntudatlan halálalvásba merül az ember. Mi lett az egyén személyiségével? Az emlékeivel? A tudásával? A készségeivel? Hol tárolódott mindez, amíg élt? Az agyában, ami elenyészik a föld alatt, vagy elég hamvasztáskor? Te mit gondolsz ezekről? Egy szempillantás alatt, mind megsemmisül? Ebből ered a következő kérdés.

Mi a Biblia kinyilatkoztatása a feltámadásról? Az emléksírokból előjönnek a feltámadók? Újra materializálódott testben, mintegy újrateremtve, annyi idősen, mint amikor meghaltak, hogy megismerhessék a túlélő, vagy a feltámadó rokonok, ismerősök? Vagyis ott folytatja az életét, ahol az azt megelőző pillanatban abba maradt? Honnan, hogyan kapja vissza a személyiségét, az emlékeit, a tudását, a készségeit? Mi a véleményed?

Jó példa erre Lázár, aki négynapos pillanat után támadt fel Jézus szavára. Az ő esetében kérdés lehet az is, hogy a sírban lévő élettelen test támadt fel, vagy nem. A lényeg azon van, hogy miként, honnan kapta vissza mindazt, aki ő volt, az emlékeivel, tudásával, stb…?

Nos, a válaszok különbözőek lehetnek.
„Ne bölcselkedjünk feljebb, mint…, ezek Isten titkai.”
„A feltámadás egy csoda lesz.”
„Te tudod a válaszokat?”

El kell ismernem, hogy nem tudom a válaszokat, de bármely, az emberi tudat által felmerült kérdésre kell lenni válasznak, csak még ’nem vagyunk képesek elhordozni’.

Kíváncsian várom a gondolatokat!

- Egonymus -

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr8512465119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Catharine 2017.05.05. 10:11:04

Ha szabad, én ezt nem hívő szemszögből közelíteném meg. Ha jól belegondolunk, ma is van olyan, hogy a halál beállta után 3 napra felkelnek az emberek. A saját szememmel is láttam ilyet, ezt én nem tudnám csodának nevezni, szerintem egyszerűen így vagyunk összerakva. Én azt is gondolom, hogy ennek köszönhető a Bibliában a feltámadás leírása, kicsit kiszínezve. Abban a korban még nem tudták biztosan megmondani, hogy meghalt-e az illető, vagy sem, hiszen a nagyon gyenge szívdobogást nem érzik az emberek, de attól még van. A szervezetünk könnyen megtréfál minket.

Másrészt, ha hívőként közelíteném meg a dolgot, azt gondolnám, hogy ugyanúgy térünk vissza, ahogy éltünk. A korunk vagy kinézetünkről semmit nem láttam leírva a Bibliában, de a személyiségünk, az emlékeink mind meglennének. A hogyanra nem tudom a választ, ám mindig is úgy gondoltam, hogy valahogy megmaradnak ezek az "energia nem vész el, csak átalakul" elv alapján :)

Mit gondolsz?

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2017.06.17. 23:02:34

@Catharine: A tetszhalottak esetében igazad lehet, de Lázárnak 'már szaga' volt, vagyis bomlásnak indult a teste és így már nem állja meg a helyét az állításod.
Az, hogy az energia nem vész el, csak átalakul, rendjén van. Úgy gondolom, hogy az emlékképeket, a tudást és a gondolatot inkább információnak kell tekintenünk és nem anyagnak.
No hát ezek a nem anyagi természetű dolgok honnan kerülnek elő a feltámadáskor?
süti beállítások módosítása