„A teljes írás Istentől ihletett és hasznos a megjobbításra…”

biblia.jpg

Az alapvető kérdés az, hogy a Bibliából merített ismeret, milyen mértékben hat ki az ember gondolkodására, cselekvésére, egyszóval az életére? Megjobbítja-e azt?

A Biblia szerint az ember, jónak és rossznak ismerője. A rossznak ismerete alapján tudja a jót azonosítani és jónak mondani, és képes különbséget tenni a két fogalom között. A rossz szándékos cselekvését lehet bűnnek nevezni. A tökéletlenségre való hivatkozás, nem mentség. Mert mi is a tökéletlenség? Az, ha valaki hagyja, hogy az Isten által megismert rossznak számító dolgok a gondolatain túl, a szavaiban és a tetteiben is megnyilvánuljanak. Vagyis, ha szabad akaratából meg is cselekszi. Akaratlanul nem lehet rosszat tenni. A Biblia nem azt állítja, hogy "ha valaki gondolatban nem vétkezik az tökéletes ember". A Jakab 3:2 szerint: "Mert mindnyájan sokképpen vétkezünk. Ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember, képes az egész testét is megzabolázni."  Tehát az ember képes arra, hogy csak a jót mondja és tegye.

Az Ádámtól örökölt bűnre és rajta keresztül Sátánra az Ördögre mutogatni, teljesen értelmetlen dolog. Csak magyarázat, mentség és önigazolás. A világon melyik bíróság mentene fel valakit a vád alól, ha a vádlott érdekében a védőügyvéd, az öröklött bűnre és a tökéletlenségre hivatkozna védőbeszédében? Pedig ha az Ádámtól örökölt bűn, tényleg az emberek génjeibe kódolt mutáció, akkor jogos hivatkozási alap, illetve enyhítő körülmény lenne.

Egy logikai láncolat kódolja az ember tudatába  a bűn fogalmát. Ádám és Éva a tökéletessége ellenére engedetlen lesz - megismeri a jót és a rosszat - ezért Isten bűnösnek jelenti ki őket - elveszítik az öröklét kilátását - átkot mond rájuk - tökéletlenné válnak - kiűzetnek Édenből - szenvedés az életük - betegségek sújtják őket - megöregednek - meghalnak. Ezek közül a láncszemek közül azt kellene kiválasztani, hogy melyik által lett bűnös az ember. De mindezek előtt arra kellene választ kapni, hogy  egy tökéletes angyali teremtmény, mitől válik Sátánná? Aki aztán a tökéletes emberpárt is félrevezeti.

Az Istennek tetsző imádati forma meghatározása lehetetlen. Nem sok ember élt a Földön, de már Káin és Ábel véleménye is különböző volt az Istennek tetsző áldozati ajándék tekintetben. Ez olyan jelentős különbözőség volt két ember között, hogy Káin gyilkossá, Ábel áldozattá vált. Ezzel megjelent az önzés az emberi létben. Kinek van igaza? Melyikük áldozata tetszik jobban Istennek?  Elképzelhető, hogy e testvérgyilkosság milyen hatással lehetett az első emberi családra. Az egyre népesebbé vált emberi család életében, folytatódott a vérrel írt történelem. Már a vándorló izraeliták bevezették a nacionalizmus fogalmát, persze azt mondva, hogy az Istennek nem tetsző hamis imádati forma miatt kellett kiirtani más nemzeteket, népcsoportokat. Az évezredek alatt semmit sem változott az emberek viselkedése. Ki imádja helyes módon Istent? Ki az okosabb? Ki az erősebb? Ki a gazdagabb? Ki a szebb? stb.

A rosszat szabad akaratból, szándékosan elkövetni, az bűn. Három tényező hiúsítja meg, a Biblia tanítását a 'megjobbításra'. Az emberi önzés. A vallási ellentétek. A nacionalizmus.

Az előző részben a következő állítás olvasható: "Isten helyeslésével egyetlen egyház sem tud(ja)ta a Biblia tanításait érvényesíteni a tagjai és az emberiség javára." Holott az egyházak mindig Istenre hivatkoznak a tanításaikban, a keresztes háborúk esetében, az eretnekek meggyilkolásakor, a fegyverek megáldásában, stb. Az előző cikk kérdése: Miket eredményezett az Isten akaratára történő hivatkozás, az emberiség történelmében? Bűnös cselekedeteket. Többek között: erőszakos térítést, boszorkányüldözést, népirtást, kínzást, háborút, gyilkosságot, halált, vért, fájdalmat...

Beszéltünk az "egyházhívőkről", akiknek meg kell tanítani a hiten alapuló vallást. Az egyházak a saját szájízük szerint "lefordított" bibliai tanításokat tolmácsolják a híveiknek. A legtöbben azt hiszik, hogy istenhívők, holott az egyházuk hívei. Az 'instanthívők' életére nincs valódi hatása a Szent Írásnak. Az ilyen tanításnak hallgatói és nem cselekvői.

Mi a helyzet azokkal. akik szívből hiszik, érzik, hogy van Isten? A földi létet átmenetinek tekintik, de igyekeznek Istennek tetsző, jó kereszténynek bizonyulni. Elfogadják, hogy az Ádámtól örökölt bűn rájuk is kihatott. Hiszik, hogy Jézus Krisztus a megváltó, aki elveszi a Világ bűnét. Elszenvedik az e világi életet és sóvárogva várják a Krisztus általi szabadítást, a megtisztulást és az örök élet ajándékát.

Összefoglalva ezeket a gondolkodásra serkentő elmélkedéseket, hogyan summázható a lényeg? 

Az Isten Szava alkalmas a tanításra és az élet megjobbítására is, mégis csak keveseknek az életére van pozitív hatással. Miért? Hol a hiba? Istenben? Emberekben? Az ördögi világban?

Ha tényleg Isten íratta le a Bibliát, akkor miért nem találják meg az emberek a "kulcsot" hozzá? Holott Jézus azt mondta, hogy "az én igám könnyű és gyönyörűséges". Lehet, hogy az egész Biblia, csak az emberi fantázia szüleménye? Több ezer év alatt senki nem tudta, és ma sem tudja jól értelmezni a Szentírást?

Te mit gondolsz minderről?

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr198604014

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a századik juh 2016.04.17. 20:58:22

"Összefoglalva ezeket a gondolkodásra serkentő elmélkedéseket, hogyan summázható a lényeg?"

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2016.04.18. 09:19:04

@a századik juh: Jó vagy! Sajnos ez nem egy gyorsétterem, ahol készételt szolgálnak fel. Pontosan, (ahogy idézed) a gondolkodásra serkentő kérdésekre lehet reagálni és közös beszélgetésben keresni a válaszokat. Talán még emlékszel, hogy mik azok a nyitott kérdések.
Gratulálok a blogodhoz! Sok sikert!

Inquisitive Man 2016.04.26. 23:23:13

Szia! Nagyon jó ez a páros cikked!

A közös blogban leírtam a gondolataimat.
süti beállítások módosítása