A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos a tanításra… 

tecnofator-biblia.jpg

Egyet leszögezhetünk. A Biblia hasznos tanítása az emberek életére, erkölcsére és viselkedésére, csak kedvező hatású lehet(ne). Nézzük hát meg, hogy mi tapasztalható a kedvező hatás eredményeit tekintve!

Az európai könyvnyomtatás jó ötszáz éve elkezdte világhódító útját. Gutenberg (1400-1468) eljárásával egy év alatt, a Biblia több száz másolatát lehetett elkészíteni. Ezt megelőzően monostori írnokok és bérmásolók végezték ezt a munkát. Kézírással egy Bibliát, egy évbe tellett lemásolni. Az akkori olvasni tudó társadalmi réteg, az egyház és a nemesség, nem fogadta kitörő örömmel e tényt. Miért is tartottak attól, hogy a köznép kezébe is eljusson a több nyelvre fordított, nyomtatott kiadású Szent Írás?

Ha Isten igéit tartalmazza a Biblia, akkor az isteni akarat betartása belső kényszer hatására történik. Ezzel szemben az akkori uralkodói és egyházi tekintélyek kezében, a Biblia szava hatalmi eszköz volt. Visszaélve a hatalmukkal, az isteni szó saját szájuk íze szerinti magyarázatával és egymás szoros támogatásával zsákmányolták ki a pórnépet, mint alattvalókat. Nem akarták, hogy az egyszerű ember, az egyház és vezetői nélkül éljék meg a hitüket, mert akkor az egyházi elöljárókra nincs szükség, mint akik az uralkodói réteg érdekeit mindenek elé helyezték.  Hol tartunk ma több mint 500 évvel Gutenberg után, a XXI. század első évtizedeiben?

Az Isten Szava a legtöbb nyelvre lefordított, legnagyobb példányszámban áll az emberek otthonainak polcain. Vallásos, keresztény egyházak százai tartják a Bibliát, a hit etalon értékű művének. Az isteni akaratot ezerféleképpen magyarázzák. A hitélet nyelvének bábeli zűrzavarát tapasztaljuk. A hitvallások irányzatainak se szeri se száma. Ezt akarta a Teremtő elérni az általa ihletett Igéjével? Ezerféle lepellel eltakarni az isteni igazságot?

Elképzelhető olyan istenhívő, aki csak úgy hisz Istenben és nem kell neki semmilyen egyháznak a magyarázata, közvetítése? Talán az emberek Istenről alkotott képe, ami tévútra visz. A legtöbb, magát hívőnek tekintő ember elképzelésében egy rajta kívülálló, láthatatlan szellemi személynek, erőnek, intelligenciának képzeli el Istent. Ez az Isten fogja elhozni az ítélete általi szabadulást, megváltást és üdvözülést az örök élet kilátásával. A kívülről jövő megoldás képzete a legkényelmesebb, mert csak várni kell rá. A múlt vétkeit, bűneit, borzalmait ráhúzzuk a reményteli jövőképre, ami egyszer talán beteljesül…(?) A jövő délibábja lesz a jelen, ami a múltba vész. Ez így egy értelmetlen emberi lét. Ezek után, meg tudná valaki fogalmazni, az emberiség több ezer éves földi létezésének a célját?

Isten Szavának az elterjedése, - csak közel ötszáz évre visszatekintve - pozitív hatást kellett volna, hogy eredményezzen az emberiség életében. Isten helyeslésével egyetlen egyház sem tud(ja)ta a Biblia tanításait érvényesíteni a tagjai és az emberiség javára. (Megjegyzés: a második részben több gondolat kapcsolódik ehhez a gondolathoz.) Persze az nem állítható, hogy őszinte istenhívő ember nem létezik. A kérdés csak az, hogy azért hisz Istenben, mert a szívében érzi, vagy mert az egyháza tanításait követi. Általában az utóbbi jellemző.

„Az Isten Szava élő és ható.” Sajnos ez nem látszik az emberiség jelenlegi életében. Talán a Teremtő Isten nem elég érthetően fogalmazta meg a földi ember feladatait? Hogyan várható el, hogy a Biblia pozitív hatással legyen az emberekre, ha az „Igazság tükrébe” tekintő ember már az első oldalakon önmagával, a bűn torzképű teremtményével néz farkasszemet? Tényleg felelni kell minden embernek az ádámi bűn miatt? Vagy csak elhitetik velük, hogy bűnösök? Lehet, hogy mindössze egy dekódolt program, ami az életet a bűn szögesdrótjával köti gúzsba?

Miket eredményezett az Isten akaratára történő hivatkozás, az emberiség történelmében? E témakör a Biblia fonák oldalaként kerül megtárgyalásra a második cikkben „A teljes Írás Istentől ihletett és hasznos... a megjobbításra…” címmel.

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr58590078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása