Isten - Biblia - Hit

2015.07.22. 23:16

 
univerzum.jpg

A teremtő Isten ihletés útján leíratta a Bibliát, ami az ember Istenbe vetett hitének az alapja. Ez az állítás általában elfogadott a keresztények esetében. 'Van Isten' valljuk, mivel a 'Szava' a kezünkben, és az Istenbe vetett 'Hit' a szívünkben. Ilyen egyszerű lenne?

Nem kívánom azt a kérdést feszegetni, hogy létezik-e Isten, de egy érdekes okfejtést olvastam az Örök Élet weboldalon, a "Van Isten" című cikkben:

"Mi a bizonyíték arra, hogy van Isten?

Maga a világegyetem létezése bizonyíték arra, hogy van Isten. Gondolkodjunk el ezen egy pillanatig! Csak három lehetőség van a világegyetem létezésére. Az első, hogy mindig is létezett. A második, hogy magától jött létre. A harmadik, hogy megteremtették. Az első lehetőséget, miszerint a világegyetem örökkévaló, a tudóstársadalom teljes mértékben elutasította. A galaxisok mozgása, a háttérsugárzási visszhang és más bizonyítékok is mind megcáfolhatatlanul arra utalnak, hogy a világegyetem egy bizonyos időpontban keletkezett, amit a tudósok az ősrobbanásnak hívnak. A második lehetőség, miszerint a világegyetem magától jött létre, filozófiailag lehetetlen, hiszen a létrejötte előtt nem volt jelen, hogy elvégezze a teremtést. Nyilvánvaló, hogy egy nem létező világegyetem nem tehetett semmit! Egyszerűen nem létezett. Mindannyian tudjuk, hogy a semmi nem tud tenni semmit. A semmi az semmi. A semmi nem lát, nem hall, nem cselekszik, nem gondolkodik, és nem is teremt. Tehát az első és a második lehetőséget kihúzhatjuk tudományos és filozófiai alapokra hivatkozva. A harmadik lehetőség, hogy egy – a világegyetemen kívül álló — valami, vagy valaki hozta létre az univerzumot, az egyetlen ésszerű lehetőség." 

Elméleti síkon a harmadik lehetőség ésszerű elgondolásnak látszik. Az Isten létére közvetlen bizonyítékot nem találunk. A közvetett bizonyítékok is az emberi értelmezések és magyarázatok függvénye. Ettől függetlenül a kutatások szerint, a világon az emberek olyan 90 százaléka hisz Isten, vagy valamilyen felsőbb hatalom létezésében. 
A többséggel egyetértve fogadjuk el, hogy van egy teremtő Isten, aki a Szavát leíratta, hogy az emberek, mint teremtmények ismerjék Őt és különbséget tudjanak tenni a helyes és a helytelen cselekedetek között.

Isten Szava a Biblia. Egy Isten, vagy több íratta le a Bibliát? Ha egy Isten szava a Biblia, akkor hogyan azonosíthatják oly sok névvel? Hol lehet a probléma a tökéletességet képviselő isteni akaratban? A Biblia szerint Isten nem a zűrzavar, hanem a rend Istene. Ugyan sikeres volt Bábelnél a káosz előidézésében is. Ha Isten Igéjében a jó cselekedetekre indít azzal, hogy meg tudjuk különböztetni a jót a rossztól, miért vall kudarcot az ember? Az elmúlt kétezer évben a vallások vetekedése az igaz Isten kilétét és az Istennek tetsző helyes út heghatározását tekintve, hova vezetett? Egy szellemi, bábeli zűrzavarhoz. Az egyre súlyosabb vallási ellentétek megosztott nemzeteket, területi vitákat, vallási háborúkat, üldözéseket, mészárlásokat eredményeznek. Ahány vallás és egyház, annyi igazság és Isten által helyeselt út. Mi ez, ha nem imádati káosz? Az Isten nem látta előre, hogy az általa ihletett igék nem valósulnak meg az emberek cselekedeteiben? Az is elképzelhető, hogy nem jól értelmezzük a Biblia szavait?
E gondolatok és kérdések után, hogyan mondhatja valaki, hogy a Biblia által kiiskolázott lelkiismerete által, a szívében az isteni hit magja gyökeret vert és szárba szökkenve meg is termi a gyümölcseit a cselekedeteiben?

A hit cselekedetek nélkül halott. Csak egy példa a hit általi cselekedetekre. A Mózesnek adott Tízparancsolat két szóból álló tilalma egyértelmű: Ne ölj! A Héber Iratok beszámolója szerint az Ígéret Földjének elfoglalásakor ez a parancs időlegesen(?) érvényét vesztette. A cél érdekében nem számított az áldozatok száma. Aztán magasztos krisztusi tanításként visszatér, a Péter apostolnak adott utasításban, hogy aki kardot fog, az kard által fog elveszni. Miért csodálkozik a ma embere, hogy egy fanatikus, fundamentalista irányzatú vallás úgy öli halomra az embertársait, mint ahogy a Biblia beszámolója szerint az izraeliták tették? Mi is az Istennek tetsző hit?
Ha a hit nem él-etet adó szer-etet-tel párosul, akkor mi lesz abból? Gyűl-ölet és halál. Ahol az Istenbe vetett hit, már nem nyomokban sem található meg az emberi szívekben.

A bejegyzés trackback címe:

https://jt-blogger-egonymus.blog.hu/api/trackback/id/tr177630382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Inquisitive Man 2015.08.20. 13:17:10

Na mi van? Összekaptad magad végre?

Elolvasom, aztán majd hozzászólok a témához.

Inquisitive Man 2015.09.21. 13:16:04

Ha egy kicsit megkésve is, de itt vagyok.

A részemről is a harmadik verzióval értek egyet.

--- Az is elképzelhető, hogy nem jól értelmezzük a Biblia szavait? ---

Ez nagyon helyénvaló kérdés, de írnál erről bővebben hogy miért fogalmazódott meg benned ez a feltevés.

Ne ölj! Ez egyértelmű parancs. Akkor mégis ellentmondás található a Bibliában? Szerinted?

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2015.09.21. 22:54:35

@Inquisitive Man: Ítéld meg magad, hogy ellentmond-e a Biblia ebben a témában!
Szerintem feloldhatatlan ellentmondás.

Csakegyember · http://jehovatanuikozepeskeleteuropaban.blog.hu/ 2015.10.03. 07:09:17

Szia, nem tudtam a blogod létezéséről, csak mikor nálam jártál láttam....majd küörülnézek....ccakegyember

ORION 2015.10.13. 17:38:26

Adjon a jó Isten erőt egészséget mindenkinek!Itt egy példa rá hogy van Isten!
"""Egy fiatal férfi a hadseregben szolgált, ahol folyamatosan megalázták, mert hitt Istenben. Egy nap a kapitány megint meg akarta alázni a csapat előtt. Kiszólította a fiatalembert, és azt mondta: - Fiatalember jöjjön ide, fogja a kulcsot és menjünk a Jeeppel. A fiatalember azt válaszolta: - Nem tudok vezetni! A kapitány azt mondta: - Hát akkor kérjen segítséget a maga Istenétől! Mutassa meg nekünk, hogy Ő létezik! A fiatalember fogta a kulcsot, és odament a járműhöz, és közben imádkozott ...... ... És leparkolt a dzsippel ott, ahol a kapitány akarta. A fiatal férfi kiszállt a kocsiból, és látta, hogy mindenki sír. Ahányan voltak, mind: - Szeretnénk szolgálni azt az Istent! A fiatal katona megdöbbent, és megkérdezte, mi folyik itt? A kapitány sírva nyitotta fel a motorháztetőt, hogy megmutassa a fiatalembernek, az autóban nincs motor. A fiú alázatosan azt mondta: Kapitány Úr!Ez az Isten, akit szolgálok, akinek semmi sem lehetetlen, az Isten, aki életet ad, annak is, ami nem létezik.
Talán azt hiszed, vannak dolgok, melyek számodra lehetetlennek tűnnek, de Istennek azonban minden lehetséges. """

ORION 2015.10.13. 17:59:00

@Egonymus+: Isten Szava a Biblia.Hol állítja ezt Isten hogy Ő szava egy könyv a biblia???Én azt mondom hogy a biblia mint könyv tartalmazza Isten kijelentéseinek egy részét !Isten szava az IGE az Jézus Krisztus !

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2015.10.13. 22:31:51

@ORION: Üdvözöllek Kedves Orion!
Drága Felebarátom! Hatásos a példád, de nagyon sok ilyen tanmese létezik, valóságalap nélkül. (Szerintem).

Igen, 'az Ige testté lett közöttünk'. Az "Isten szava a Biblia" kijelentést, az emberek között általánosan elfogadott megfogalmazás szerint írtam.

Vannak a posztban érdekesebb gondolatok is. Nem tudom, hogy miért ennél a kijelentésnél ragadtál le?

Az írásom célja, hogy gondolatokat ébresszek az olvasóban. A felület kapirgálása helyett, mélyrehatóbb véleményed is lehet. Persze csak, ha megérint ezen eszmefuttatás.

ORION 2015.10.14. 06:46:52

@Egonymus+: Miből gondolod hogy leragadtam volna ennél ?Nézzünk ezt -"A Biblia szerint Isten nem a zűrzavar, hanem a rend Istene."Isten az embert a föld isteneivé tette akkor mikor azt mondta hogy uralkodjatok rajta .Átruházta a hatalmat az embernek a föld felett!Innentől az emberek a káosz megteremtői a földön !Ne fogjuk Istenre hogy az emberek visszaélnek a hatalmukkal és az ember az embert hajtja uralma alá!Ezt nem mondta az Isten!!!-Mint tudjuk hamarosan be is fog avatkozni mert már nagyon elszabadult a pokol!!-Szóval ilyen gondolataim ébrednek ezzel kapcsolatban!

Egonymus+ · http://jt-blogger-egonymus.blog.hu 2015.10.14. 11:01:49

@ORION: Igen, az emberre átruházott isteni akarat, az emberiség cselekedeteiben nem érvényesül.
Azzal, hogy a rend Istene, pont ezt támasztom alá: az emberek visszaélnek az Istentől kapott hatalmukkal.
Természetesen Isten nem hibáztatható az emberi tettekért.
A Prédikátor könyve 8:9 ezt írja: "Mindezt láttam, és megfigyeltem minden dolgot, amely történik a nap alatt, oly időben, amelyben uralkodik az ember az emberen maga kárára."
Reméljük, hogy közel a az isteni gondviselő hatalom megnyilvánulása.
süti beállítások módosítása